Thursday 3 March 2016

Pengkelasan Produk Interfasa Makanan-Ubat

Teks: Aznita Zawawee
Foto: Sumber dari https://kpkesihatan.com

Produk interfasa makanan-ubat atau lebih dikenali sebagai 'Food Drug-Interphase (FDI)' ialah produk yang mempunyai kombinasi formulasi bahan makanan dan bahan aktif seperti vitamin, mineral dan herba. Contohnya seperti Kopi Tongkat Ali dan Jus Kacip Fatimah. Produk FDI ini perlu dinilai sama ada ia akan dikawal sebagai produk makanan atau sebagai ubat. Jika dahulu, penentuan pengkelasan produk FDI ini dibuat dengan mengira peratusan bahan aktif  dengan konsep 20:80. Produk FDI akan dikawal sebagai ubat sekiranya jumlah bahan aktif melebihi 20% daripada jumlah keseluruhan formula produk.

Pada tahun 2014, Jawatankuasa FDI telah memutuskan bahawa konsep 20:80 ini sudah tidak boleh digunapakai lagi. Kini kategori produk makanan dinilai mengikut presentasi produk dan fungsinya sebagai bahan makanan. Produk FDI akan dikawal sebagai produk makanan jika ianya tidak mengandungi bahan aktif seperti yang tersenarai di dalam 'Negative List for Food' dan juga tidak mengandungi sebarang tuntutan perubatan atau kesihatan.

Antara bahan yang tidak dibenarkan untuk produk makanan ialah:
  • Gamat
  • Placenta
  • Red Yeast Rice
  • Natto Extract
  • Gamma-amino Butyric Acid (GABA)
  • Pearl
  • Glucosamine
  • Glutathione
  • Hyaluronic Acid
  • Resveratrol
Anda boleh merujuk senarai penuh bahan yang di larang sebagai bahan makanan ini di laman web http://portal.bpfk.gov.my .

Kepada pengusaha makanan kesihatan, sila semak kembali status produk anda mungkin ada sesetengah produk makanan anda sudah berubah ke kategori ubat terutamanya produk yang mengandungi glutathione dan ekstrak mutiara.



No comments:

Post a Comment